Overwaarde van jouw woning opnemen of gebruiken?

Overwaarde op een huis ontstaat wanneer de waarde van het huis hoger is dan de resterende hypotheek of wanneer de hypotheek volledig is afbetaald. Dit kan gebeuren als de waarde van de woning aanzienlijk is gestegen sinds de aankoop en de oorspronkelijke hypotheek is afgesloten voor een lager bedrag dan de huidige waarde. De fiscale term voor overwaarde is eigenwoningreserve. Hoewel de overwaarde vastzit in het huis en niet direct beschikbaar is, zijn er wel mogelijkheden om deze te benutten, afhankelijk van de individuele situatie.

Wat zijn jouw moegelijkheden met de overwaarde van de woning? 

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde van je huis te benutten, afhankelijk van je situatie en wensen. Je kunt de overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen, een tweede huis aan te schaffen, je huidige huis te verbouwen, je hypotheekrente te verlagen om je maandlasten te verminderen, of om leuke dingen te kopen of je pensioen aan te vullen.

Overwaarde vrijmaken

De meest eenvoudige manier om de overwaarde vrij te maken is door te verhuizen naar een goedkopere woning. Met behulp van de bijleenregeling wordt de overwaarde gebruikt om het nieuwe huis te financieren, waardoor de rente over het gehele hypotheekbedrag aftrekbaar is. Een andere optie is om je huis te verkopen en te gaan huren.

Daarnaast is het soms mogelijk om de overwaarde te benutten door een extra hypotheek af te sluiten, bijvoorbeeld voor de aankoop van een tweede huis. In alle gevallen krijg je direct de overwaarde van je huis beschikbaar en is deze niet langer gebonden aan de waarde van je huidige woning.

Als je wilt weten welke optie het beste is om je overwaarde vrij te maken, kun je een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aanvragen. Tijdens dit gesprek kunnen we jouw situatie en mogelijkheden bespreken!

Wil je blijven wonen?

Als je ervoor kiest om in je huidige huis te blijven wonen, zijn er verschillende manieren om geld vrij te maken van je overwaarde. Wil je bijvoorbeeld genieten van lagere maandlasten of je pensioen aanvullen? Of wil je juist je woning verbeteren met het extra geld?

Het verzilveren van je overwaarde kan een goed idee zijn als je je woning wilt opknappen of seniorenvriendelijk wilt maken. Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor energiebesparende maatregelen, noodzakelijke renovaties zoals funderingsherstel of asbestverwijdering. In dit geval kun je een verzilver-lening afsluiten.

Als je voldoende inkomen hebt, is een aflossingsvrije hypotheek een optie. Hierbij betaal je alleen de rente over de hypotheek. Dit is wel afhankelijk van je inkomen. Het vrijgekomen geld kun je dan gebruiken zoals je wilt, bijvoorbeeld als aanvulling op je pensioen, voor een nieuwe auto of om de studie van je kinderen te betalen.

Mensen met lagere inkomens en mensen met een AOW-uitkering kunnen overwegen om een opeet- of overwaarde hypotheek af te sluiten, waarbij je (een deel van) de overwaarde omzet in een geldbedrag. Een deel van dit bedrag kan gebruikt worden om de hypotheekrente te betalen en het resterende bedrag kan dienen als aanvulling op je maandelijkse budget of als eenmalige uitkering. Het is echter belangrijk om te realiseren dat je hiermee in feite je huis langzaam “op eet”.

Als je niet in aanmerking komt voor de eerder genoemde hypotheekvormen, kun je overwegen om een ‘sale & lease back’ constructie te gebruiken, ook wel bekend als ‘huis verkopen en terug huren’. Bij deze constructie verkoop je je woning aan een gespecialiseerd bedrijf, maar blijf je er wel wonen en betaal je huur aan de nieuwe eigenaar. Een voordeel is dat je alle rechten van een huurder behoudt, zoals huurbescherming en de kosten van groot onderhoud zijn voor de verhuurder.

Met deze constructie kun je een groter deel van je overwaarde ‘opeten’ in vergelijking met een opzetlening. Het is echter wel duurder vanwege de hogere rente, en als het geld op is, moet je nog steeds huur blijven betalen. Deze optie wordt meestal overwogen als je van plan bent om slechts nog een bepaald aantal jaren in je huis te blijven wonen, of als er geen nabestaanden zijn en je maximaal wilt profiteren van je overwaarde.

Natuurlijk kun je al deze hypotheken en constructies gedetailleerd bespreken met een hypotheekadviseur. Maak een afspraak en bespreek je mogelijkheden. Het eerste gesprek is altijd kosteloos.

Vraag nu vrijblijvend een adviesgesprek aan

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *